Úvod »CHILLI KOŘENÍ A OMÁČKY» Chilli Doctor Carolina Reaper mash 100 ml
Chilli mash z nejpálivějších chilli papriček Carolina Reaper.
Pálivost: cca 2 200 000 SHU
Objem: 100 ml
Složení: Carolina Reaper chilli papričky, sůl 12-15 %
Země původu: Tchaj-wan
Její pojídání je pouze pro vyznavače extrémů.
Pálivost dosahující až 2 200 000 SHU - od roku 2013 zapsaná v Guinessově knize rekordů.
Ne nadarmo dostala tato paprička přívlastek "reaper" (v překladu "smrtka"). Opravdu pekelně pálí a díky delšímu chuťovému dozvuku si vychutnáte nejen její spalující žár, ale i překvapivou sladkost. Pod extrémní pálivostí se totiž skrývá plná sladká chuť s příjemnými podtóny čokolády, třešní a skořice.
Jakmile jednou překonáte hořící pocit v ústech a v obličeji, kapsaicin v chilli začne naopak působit jako tlumič bolesti a příval vyplavených endorfinů na sebe nenechá dlouho čekat a tak chilli peklo je vlastně plné radosti.
Hodí se pro dochucení všech jídel, kterým chcete propůjčit spalující pálivost a zároveň podtrhnout chuť ostatních ingrediencí. Tradičně se používá pro přípravu mexických a asijských pokrmů a omáček, masových jídel, polévek, salsy, luštěninových pokrmů apod.
Pokud se těšíte na svou první zkušenost s Carolina Reaper chilli, doporučujeme zprvu dávkovat opatrně a v opravu malém množství - její extrémní pálení neutlumíte ani mlékem či jogurtem.
U papričky Carolina Reaper vychutnáte nejen jejich hřejivost, ale také jedinečné sladké a ovocné chuťové tóny.
Co je chilli mash? Čerstvé chilli papričky se rozdrtí spolu se solí a nechají se fermentovat (kvasit) po dobu 2–6 měsíců. Výtažek z kůže, semínek a dužiny společně poskytne intenzivní a bohatou chuť. Občas se přidá ocet kvůli zastavení fermentace, ale jinak chilli mashe neobsahují žádné jiné látky či konzervanty. Používá se na další zpracování k výrobě omáček, sals, dipů, do jídel, pokrmů a mnoho dalšího.