Úvod »CHILLI KOŘENÍ A OMÁČKY» Chilli Doctor Scotch Bonnet mash 200 ml
Tekutý mash z čerstvých chilli papriček Scotch Bonnet.
Pálivost: cca 100 000–350 000 SHU
Objem: 200 ml
Složení: Scotch Bonnet chilli papričky, sůl 14–18 %
Země původu: Costa Rica
Paprička Scotch Bonnet je dlouhá asi 3–4 cm a obvykle dosahuje pálivosti okolo 100 000–350 000 SHU.
Scotch Bonnet je druhově příbuzná Habanero papričkám, se kterými je často díky podobnému vzhledu nesprávně zaměňována. Obě mají tenkou a voskovou slupku, podobnou pálivost i chuť (Scotch Bonnet je ovšem sladší). Ačkoliv je jen o něco méně pálivá než Habanero, její pálivost je stále dost výrazná. Scotch Bonnet vyniká květinovou vůní a plnými sladkými ovocnými tóny třešní, jablek, meruněk a rajčat.
Právě pro svou ovocnou chuť se stala tak oblíbenou po celém světě.
Ideálně se hodí do různých studených i teplých omáček. Jsou nepostradatelnou ingrediencí v mnoha světových kuchyních pro grilované kuřecí nebo vepřové maso v bohatě kořeněné sladko-pálivé marinádě.
Co je chilli mash? Čerstvé chilli papričky se rozdrtí spolu se solí a nechají se fermentovat (kvasit) po dobu 2–6 měsíců. Výtažek z kůže, semínek a dužiny společně poskytne intenzivní a bohatou chuť. Občas se přidá ocet kvůli zastavení fermentace, ale jinak chilli mashe neobsahují žádné jiné látky či konzervanty. Používá se na další zpracování k výrobě omáček, sals, dipů, do jídel, pokrmů a mnoho dalšího.